Katseliko kukaan eilen telkkarista 45 min. Specialia Hyvä kuolema ?
Siinä kerrottiin sveitsiläisestä klinikasta, jossa avustetaan tekemään itsemurha ja kuljettiin erään vakavasti sairaan miehen kanssa hänen elämänsä viimeiset viikot ennen itsemurhaa. Tai siis avustettua itsemurhaa.


Pysähdyttävä dokumenttielokuva vaikeasta ja arkaluontoisesta aiheesta:
onko ihmisellä oikeus päättää oma elämänsä ?
Tunnettu dokumentaristi John Zaritzky seuraa vaikeasti sairaan Craig Ewertin matkaa sveitsiläiselle klinikalle, jossa Ewert saa avun päätökselleen ottaa oma henkensä.



Se homma ei ollutkaan mikään ihan yksinkertainen: ensin siellä klinikalla täytyi käydä lääkärin haastattelussa, jonka perusteella sitten lääkäri teki päätöksensä itsemurhan avustamisesta.
Päätöksen kuuleminen vaati toisen reissun Sveitsiin, sitä ei siis tehty heti kertalaakista, vaan tilanne puitiin perusteellisesti ennen päätöstä
. Craig Ewert sai puoltavan päätöksen.

Itsemurha tehdään vahvalla, nestemäisellä unilääkkeellä, jonka potilas (mitä nimeä hänestä pitää käyttäneekään ?)  itse juo. Lääkäri on siis jo aiemmin kirjoittanut reseptin eli siinäkin vaiheessa on vielä mahdollisuus perua tuo päätöksensä. Eikä sitä lääkettä kukaan pakota juomaan.
Varsinainen tilaisuus videoidaan, koska viranomaisille (poliisi, syyttäjä, jne.)  pitää olla näyttää todisteet, että sairas on juonut tuon juoman omasta vapaasta tahdostaan. Tuossa tilaisuudessa voi omaisetkin olla läsnä,
Craig Ewertillä oli vaimo läsnä jättämässä hyvästit miehelleen.

Kuoleman jälkeen lääkäri ja muu sairaanhoitohenkilökunta tekee edesmenneelle perusteellisen lääkärintarkastuksen joka kestää 90 minuuttia.


(Täydennän tätä postausta vielä. Täytyy julkaista välillä, koska esikatselu ei vielä toimi.)


Yksi mun vankoista mielipiteistäni on se, että ihmisellä on oikeus päättää omasta elämästään ja sen pituudesta.


Kenellä on oikeus väittää, että itsemurha on itsekästä ?
Eikö se sitten ole itsekästä, että vaatii esim. vakavasti sairasta ihmistä taivaltamaan täällä, mahdollisesti maanpäälisessä helvetissä, itsensä, perheensä, sukulaistensa, ystäviensä jne. takia ?

Itse vakavaa ja lopun elämääni sairastavaa sairautta sairastavana ymmärrän hyvin sen ratkaisun lähteä täältä oman käden kautta. Eikö sekin kuitenkin ole ennalta määrätty ?





Tausta-sydnjatummiakiehkuroita40Kat.jpg picture by Annevm-58

8.7.2008




#b04f55
#629b9d